Duaal leren: voorwaarden voor de Kinderbijslag en het Groeipakket

Ga je naar school, maar doe je ondertussen ook ervaring op bij een bedrijf of organisatie? Deze mix is mogelijk gemaakt door het Duaal Leren.
Je hebt sowieso recht op Kinderbijslag tot de leeftijd van 18 jaar. Ook als je nadien aan duaal leren doet kan je nog recht hebben op Groeipakket (die nieuwe naam voor Kinderbijslag in Vlaanderen).


Wat is duaal leren?

Binnen het secundair onderwijs zijn er een aantal onderwijsvormen waarbij je naast de studies ook een relevante job uitoefent. We noemen dit het stelsel van leren en werken. Daaronder vallen onder meer deeltijds onderwijs, alternerend leren, duaal leren, de leerovereenkomst en het leercontract.


Duaal leren

Moet ik mijn Kinderbijslagfonds verwittigen als ik aan duaal leren doe?

Als je secundair onderwijs volgt in het stelsel van leren en werken in Vlaanderen of Brussel of in een door Vlaanderen erkende onderwijsinstelling, dan zal KidsLife deze inschrijving automatisch ontvangen via de FOD Onderwijs. Je hoeft ons dus niets op te sturen.

Voor de volgende studies krijgen wij geen automatisch bericht binnen:

  • studies in de Franstalige gemeenschap,
  • onderwijs voor sociale promotie,
  • avondonderwijs,
  • volwassenen- of privéonderwijs,
  • erkende opleidingen (bvb bij Syntra)

Verwittig ons in dat geval, zodat wij het juiste invuldocument voor de onderwijsinstelling kunnen opsturen.

Studeer je in Brussel of Wallonië? Dan zal je je studies steeds moeten aantonen via het document P7 dat door de school moet worden ingevuld.


Wat zijn de voorwaarden om recht op Groeipakket of Kinderbijslag te hebben tijdens duaal leren?

Om recht te hebben op kinderbijslag op basis van deeltijds leren, moeten er minstens 17 lesuren per week gevolgd worden. Daarnaast zijn er voorwaarden wat tewerkstelling betreft. Werken tijdens de studies is toegelaten, maar in sommige gevallen kan de tewerkstelling het recht op Kinderbijslag of Groeipakket schorsen.

De voorwaarden als je in Vlaanderen woont

Je recht op Groeipakket vervalt:

  • Als je meer dan 600 uur werkt als student. In België is dit trouwens het maximaal aantal uren dat je als student kan werken. Daarna wordt elk gewerkt uur aan de gewone sociale bijdragen gerekend.
  • Als je meer dan 80 uren per maand werkt als werknemer (dus niet als jobstudent)
  • Als je werkt als zelfstandige in hoofdberoep of als zelfstandige waarbij sociale bijdragen als voor een hoofdberoep van toepassing zijn.
  • Als je een sociale uitkering ontvangt die voortvloeit uit een regeling over ziekte, invaliditeit, arbeidsongevallen, beroepsziekten, werkloosheid of loopbaanonderbreking.

Het werken in het kader van het stelsel leren en werken is echter vrijgesteld en vormt dus geen beletsel op het ontvangen van de Kinderbijslag of Groeipakket. Ook het ontvangen van een (inschakelingsuitkering die voortvloeit uit alternerend leren/werken/leerovereenkomst vormt geen beletsel, ongeacht het bedrag ervan.

De voorwaarden als je in Brussel woont

Als je meer dan 240 uur per kwartaal werkt zal dat het recht op Kinderbijslag schorsen voor het hele kwartaal. De uren die je werkt in kader van de studie (stage) tellen niet mee voor de 240 uur.

De voorwaarden als je in Wallonië woont

Kinderen geboren voor 2001

Als je totale bruto-Inkomsten per maand meer bedragen dan 759,28  Euro is er voor die maand(en) geen recht op Kinderbijslag. De inkomsten worden jaarlijks opgevraagd via een invuldocument.

Kinderen geboren na 2001

Kinderen geboren vanaf 1 januari 2001 hebben een semi-automatisch recht op kinderbijslag. Dit recht loopt tot de leeftijd van 21 jaar en volgt op het onvoorwaardelijke recht (je hebt sowieso recht op Kinderbijslag tot de leeftijd van 18).
Concreet betekent dit dat voor deze jongeren een schoolbewijs niet nodig is, maar dat ze per kwartaal niet meer dan 240u mogen werken om het recht op kinderbijslag te behouden. De uren die gewerkt worden in kader van studies (stage) tellen niet mee voor de 240 uur.

Na de leeftijd van 21 jaar gelden dan dezelfde voorwaarden als voor de jongeren geboren voor 1 januari 2001. Als jouw zoon of dochter dus studeert in het stelsel van leren en werken, zal er vanaf de leeftijd van 21 jaar wel een schoolbewijs moeten zijn en zijn de maandelijkse bruto inkomsten van belang.


Kan je de Schooltoeslag (selectieve participatietoeslag of studietoelage) krijgen als deeltijdse student?

In Vlaanderen betaalt KidsLife de Schooltoeslag voor bepaalde onderwijsvormen.

Er kan recht zijn op een Schooltoeslag op basis van het stelsel leren en werken. Het recht op deze studietoelage wordt automatisch onderzocht op basis van studie- inkomens- en nationaliteitsvoorwaarden.

Er is geen recht op studietoelage voor opleidingen bij Syntra, bij volwassenenonderwijs en tweedekansonderwijs en voor opleidingen die niet erkend, gesubsidieerd of gefinancierd worden door de Vlaamse Gemeenschap.

Bekijk hier alles over de Schooltoeslag


Wat als ik afgestudeerd ben of stop met mijn studies?

Na het beëindigen van de studies kan er nog recht zijn op Kinderbijslag of Groeipakket als schoolverlater. Bekijk hier alle voorwaarden


KidsLife zorgt ervoor dat je geen enkel voordeel moet missen, ook niet tijdens het duaal leren!
Ontvang je nog geen Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife? Stap dan snel over!

Ik wil Groeipakket ontvangen van KidsLife