Groeipakket - Kinderbijslag - Kindergeld

Groeipakket: de Kinderbijslag in Vlaanderen

Alle kinderen in Vlaanderen hebben er recht op een Groeipakket. Bij KidsLife ben je zeker dat je Kinderbijslag of Kindergeld in de vorm van het vernieuwde Groeipakket altijd stipt uitbetaald wordt. En we helpen je ook bij het verkrijgen van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, is de verzamelnaam voor verschillende premies en toeslagen voor jouw kind:

 • Startbedrag, het vroegere Kraamgeld: eenmalige premie van 1190,68 Euro voor elk kind die in Vlaanderen geboren wordt.
 • Basisbedrag: een vast maandelijks bedrag. Het bedrag hangt af van de geboortedatum en de gezinssituatie.
 • Participatietoeslagen: verzamelnaam voor de Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag en Schooltoeslag
 • Sociale toeslagen: extra maandelijkse toeslag voor gezinnen met een laag inkomen.
 • Schoolbonus: jaarlijkse toeslag in augustus voor elk kind.
 • Zorgtoeslagen: maandelijkse toeslagen aangepast naar de situatie van jouw kind.Dit kan gaan om de wezentoeslag, toeslag voor kinderen met een beperking en een pleegzorgtoeslag.

Groeipakket aanvragen bij KidsLife?

Goed idee! KidsLife zorgt ervoor dat je maximaal krijgt waarop je recht hebt. Doe vandaag nog een aanvraag en ontvang jouw Groeipakket van KidsLife.

Groeipakket aanvragen

Ontdek waar je recht op hebt!

Wil je graag zelf berekenen hoeveel Groeipakket je maandelijks gaat ontvangen? Maak dan gebruik van onze handige online tool

Bereken zelf

Alles wat je wil weten over het Groeipakket in Vlaanderen

Mijn Groeipakket opvolgen via My KidsLife

Ontvang je Groeipakket van KidsLife? Dan kan je jouw dossier volledig online bekijken en beheren via My KidsLife. De beveiligde omgeving My KidsLife verzamelt alle informatie over jouw situatie.

Ontdek My KidsLife

Uitbetaling van het Groeipakket

Het basisbedrag, aangevuld met de eventuele zorgtoeslagen en sociale toeslag, ontvang je altijd ten laatste de 8ste van de maand.

Het Startbedrag en de verschillende participatietoeslagen ontvang je tussentijds.

Bekijk hier de volledige betaalkalender

Bedragen van het Groeipakket

Het maandelijkse basisbedrag bedraagt 173,20 Euro voor elk kind geboren vanaf 01/01/2019. in de meeste situaties blijven kinderen geboren vóór 2019 hetzelfde maandelijks bedrag ontvangen als vroeger. Hier ontvangt het jongste kind 99,70 Euro, het 2de jongste kind 184,47 Euro en de oudste kinderen 259,49 Euro.

Je kan ook recht hebben op bijkomende toeslagen. Alle verschillende mogelijkheden kan je hier terugvinden.

Verhoogd Groeipakket

Waarom kiezen voor KidsLife?

Tevredenheid

Tevredenheid

Onze klanten geven ons een score van 4 op 5.

Expertise

Expertise

We zorgen elke maand voor een stipte en correcte uitbetaling aan meer dan 400 000 kinderen in België

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Onze KidsLife-adviseurs in jouw buurt zijn makkelijk bereikbaar, ook over de middag kun je telefonisch contact opnemen. En via My KidsLife is jouw dossier 24u/24u online beschikbaar.

My KidsLife

Specifieke Situaties

Zit je in een specifieke situatie. Of is er een wijziging in het gezin? Dat kan invloed hebben op jouw Groeipakket. Bekijk hier de verschillende situaties.

Verschillende situaties in jouw gezin

Specifieke situaties voor jouw kind

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Het recht op Groeipakket of Kinderbijslag start afhankelijk van de regio waar je woont.

 • - In Vlaanderen gaat het recht op Groeipakket in vanaf de eerst dag van de maand van de gebeurtenis. 

De uitkeringen worden altijd betaald na afloop van maand.

Bijvoorbeeld: Cyriel wordt geboren op 15/10/2022 en woont in Gent. Vanaf 01/10/2022 heeft Cyriel recht op Groeipakket. Begin november wordt zijn Groeipakket van oktober betaald.
Bijvoorbeeld: Een gezin vestigt zich in Vlaanderen op 26 april. Voorheen woonden de ouders met hun kinderen in Syrië. Vanaf 1 april kunnen ze recht hebben op Groeipakket.

 • - In Brussel en Wallonië gaat het recht op kinderbijslag in vanaf de eerste dag van de maand volgend op de gebeurtenis.

Bijvoorbeeld: Mathéo is geboren op 27/09/2022 en woont in Namen. Zijn recht op kinderbijslag gaat in op 01/10/2022. De kinderbijslag voor oktober 2022 wordt begin november 2022 betaald.

Als de ouders of opvoeders van de kinderen aanwezig zijn in het Oekraïens gezin, ontvangen zij het Groeipakket of de Kinderbijslag voor hun kinderen.

Als je een Oekraïens kind opvangt waarvan geen ouders of Oekraïense opvoeders in je gezin zijn, kan jij een aanvraag doen om de kinderbijslag voor dat kind zelf te ontvangen.

Bijvoorbeeld: Op 8 maart 2022 komt de 15-jarige Andrej in je gezin wonen. Je moet een aanvraag indienen bij KidsLife om de kinderbijslag voor Andrej te kunnen ontvangen.

Bekijk hier alles over Kinderbijslag voor Oekraïense gezinnen

Woon je in België? Dan verandert er niets voor aan jouw uitbetaling van Kinderbijslag of Groeipakket. Verander je van werk en dalen hierdoor jouw gezinsinkomsten, dan heb je wel mogelijk recht op een sociale toeslag.

Bekijk de voorwaarden voor een Sociale Toeslag hier

Woon jij of de kinderen niet in België? Dan blijf je verder Kinderbijslag of Groeipakket ontvangen van KidsLife. Is jouw nieuwe werkgever gevestigd in een andere regio (Vlaanderen - Brussel - Wallonië) dan waar je voordien werkte? Dan ontvang je nog steeds Kinderbijslag, maar zal de regio verschillen. Elke regio heeft namelijk zijn verschillende wetgeving.

Lees hier alles over Kinderbijslag in België en het verschil tussen de regio's. 

Ga je in het buitenland werken? Contacteer dan zeker jouw KidsLife-adviseur. Dit is een specifieke situatie, daardoor onderzoeken we graag het recht op Kinderbijslag zodat jij geen enkele voordeel mist (en ook geen terugbetaling van ten onrecht ontvangen Kinderbijslag moet doen) 

Alle situaties voor een buitenlands dossier

Ontvang je Kinderbijslag of Groeipakket van KidsLife? Of heb je net een aanvraag gedaan? 
Onze KidsLife-adviseurs staan voor je klaar. Je kan hen bereiken via: 

 1. Contactformulier: op deze manier hebben we onmiddellijk al jouw gegevens en kunnen wij jou snel verder helpen om jouw vraag op te lossen.
   
 2. Telefonisch: de KidsLife-adviseurs helpen je graag telefonisch verder. Om je snel te kunnen helpen hou je best je Rijksregisternummer bij de hand. 
   
 3. My KidsLife: jouw online dossier Kinderbijslag en Groeipakket is 24/24 beschikbaar voor jou. Een wijziging in jouw situatie doorgeven of een attest downloaden? Het kan allemaal.  
   
 4. Kantoor in jouw buurt: waar je ook woont er is altijd een KidsLife kantoor in de buurt. Vind hier het kantoor dicht bij jou. In veel gevallen is langskomen naar een kantoor niet nodig en kunnen we je verder helpen zonder de verplaatsing te maken. 

En dan hebben wij uiteraard een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen waarbij we de vragen van de gezinnen beantwoorden. 

Contacteer jouw KidsLife-adviseur

Sluit je aan bij KidsLife

Wil je het maximum uit je Groeipakket halen? Kies dan voor KidsLife als uitbetaler.

Wij zorgen ervoor dat je geen enkel voordeel meer mist.

Ik kies voor KidsLife