Kinderbijslag in Brussel

Woon je in Brussel met de kinderen? Dan heb je recht op de Brusselse Kinderbijslag. KidsLife Kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat je geen enkel voordeel mist voor jouw gezin. Bekijk hier alles over de Brusselse Kinderbijslag. 
Belangrijk! Alle Brusselse gezinnen die minder Kinderbijslag zouden krijgen in het nieuw systeem vanaf 2020, blijven verder Kinderbijslag ontvangen volgens de regeling van vóór 2020!

Geboortepremie of Kraamgeld 

Kindje op komst? Dan heb je recht op een eenmalige geboortepremie of Kraamgeld. Ook bij een adoptie ontvang je nog altijd hetzelfde bedrag maar onder de naam adoptiepremie.

1288,87 Euro
585,85 Euro

Basisbedrag Kinderbijslag 

Vanaf 2020 spreken we niet meer van rangbetaling, maar gaan we kijken naar de leeftijd van jouw kinderen. Op deze eerlijke manier krijgt elk kind waar het recht op heeft, want elk kind verdient geluk.  
De bedragen zijn afhankelijk van jouw gezinssituatie en gezinsinkomen. 

Dit zijn de bedragen na de indexering van 01/12/2022:

0 tot 11 jaar 
€ 175,76
12 tot 17 jaar 
€ 187,47
18 tot 24 jaar (geen hoger onderwijs)
€ 187,47
18 tot 24 jaar (hoger onderwijs)
€199,19
0 tot 11 jaar 
€ 164,04
12 tot 17 jaar
€ 175,75
18 tot 24 jaar (geen hoger onderwijs)
€ 175,75
18 tot 24 jaar (hoger onderwijs)
€ 187,47
Leeftijd Geboren na 01/01/2020 Geboren voor 01/01/2020
Uitzondering! Gezinnen met  slechts 1 kind en inkomen meer dan 31.620 Euro bruto per jaar ongeacht de leeftijd.  175,76 per maand 164,04 per maand

Bereken hier zelf hoeveel Kinderbijslag je krijgt voor jouw kind:

Bereken jouw Kinderbijslag

Kindgebonden toeslag

Wezenbijslag

Kinderen waarvan één of beide ouders overleden zijn, hebben recht op een extra tegemoetkoming.  
 
Indien één van beide ouders overleden is, wordt het basisbedrag verhoogd met nog eens de helft van het basisbedrag. Indien beide ouders overleden zijn, wordt het basisbedrag verdubbeld.
De wezenbijslag hangt vanaf 2020 niet meer af van samenwoonst van een van de ouders.  

Schoolpremie

Deze toeslag is er voor elk gezin vanaf de geboorte. Tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar kan er alleen recht zijn op deze toeslag als jouw zoon of dochter regelmatig naar de kleuterschool gaat. Vanaf de leeftijd van 18 jaar ontvang je deze premie enkel indien er hogere studies gevolgd worden.  
Deze Schoolpremie is een jaarlijkse toeslag die je ontvangt in de maand augustus. Hieronder kan je terugvinden hoeveel je zal ontvangen: 

Leeftijd Toeslag
0 tot 5 jaar 23,43 Euro
6 tot 11 jaar 35,15 Euro

12 tot 25 jaar (kind volgt geen

hoger onderwijs)

58,59 Euro

12 tot 25 jaar (kind volgt hoger

onderwijs)

93,74  Euro

Mindervaliditeitstoeslag

Kinderen met een erkende aandoening blijven het recht behouden op deze toeslag.  

Lees hier alles over kinderen met aandoening

Kies nu zelf je Kinderbijslagfonds als Brusselaar! KidsLife Kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat je geen enkel voordeel meer moet missen als Brusselaar. Vraag vandaag nog je overstap aan. Het is makkelijk en snel en zonder onderbreking van betaling. 

Sluit je aan bij KidsLife Brussel

Sociale toeslag in Brussel

Elk kind verdient geluk! Om de gezinnen dan ook maximaal te ondersteunen voorzien we een extra toeslag op basis van jouw gezinsgrootte en gezinsinkomen. Bekijk hieronder of je in aanmerking komt voor deze toeslag.

Bereken zelf jouw toeslag hier

Je jaarlijks gezinsinkomen ligt lager dan € 37.126,55  (bedragen per maand per kind)

Leeftijd Kind Bedrag
0 tot 11 jaar 1ste kind € 46,87
  2de kind 82,02
  Vanaf 3de kind 128,89
12 tot 24 jaar 1ste kind 58,59
  2de kind 93,74
  Vanaf 3de kind 140,60

Zit je in de situatie zoals hierboven en ben je eenoudergezin? Dan heb je mogelijks recht op een extra toeslag:

 • 1 kind: geen recht extra toeslag
 • vanaf 2 kinderen: € 10,61 extra toeslag per kind
 • vanaf 3 kinderen:  € 21,22 extra per kind

Je jaarlijkse gezinsinkomen ligt tussen € 37.126,55 en € 53.893,39 (bedragen per maand per kind) 

Kind Bedrag
1 kind geen recht
vanaf 2 kinderen 29,29 per kind
vanaf 3 kinderen 84,36 per kind

Dit zijn de bedragen na de indexering van 01/12/2022.

Alles over de inkomsten gebonden toeslag in Brussel

Specifieke Situaties

Specifieke Situaties

Zit je in een specifieke situatie. Of is er een wijziging in het gezin? Dat kan invloed hebben op jouw Kinderbijslag. Bekijk hier de verschillende situaties.

Verschillende situaties in jouw gezin

Specifieke situaties voor jouw kind

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Kinderen die een ouder verliezen hebben recht op verhoogde Kinderbijslag of Groeipakket. De Wezentoeslag wordt automatisch maandelijks betaald als je daar recht op hebt.

 

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de wezentoeslag. De uitbetaling van de wezentoeslag wordt gestopt:

 

 • Als het kind waarvoor je de wezentoeslag krijgt geen recht meer heeft op Groeipakket of kinderbijslag. (bijvoorbeeld als het 25 jaar wordt)
 • Als je het weeskind adopteert. (volle adoptie)
 • Als de afwezige of overleden verklaarde ouder toch zou terugkeren.

Belangrijk: is de ouder reeds overleden is voor 01/01/2019? Dan ontving je toen al de verhoogde wezenbijslag in de oude kinderbijslagwetgeving (Art. 50bis AKBW). In dat geval kan je de wezenbijslag ook verliezen als de overlevende ouder opnieuw gaat samenwonen. (met een partner die geen familie of bloedverwant is tot de 3e graad). 

Dit is het geval in Vlaanderen en Wallonië

Bvb: Ricky en zijn ouders wonen in Vlaanderen. De mama van Ricky overlijdt op 14/8/2017. Zijn papa woont sindsdien alleen met Ricky en ontvangt de verhoogde wezenbijslag. Op 15/10/2022 gaat de papa van Ricky opnieuw samenwonen. De wezenbijslag wordt geschorst vanaf november 2022.

 

In Brussel echter is deze regel afgeschaft vanaf 1/1/2020. 

Bvb: Jonas en zijn ouders wonen in Brussel. De papa van Jonas overlijdt op 14/8/2016. Zijn mama woont sindsdien alleen met Jonas en ontvangt de verhoogde wezenbijslag. Op 15/10/2019 gaat de mama van Jonas opnieuw samenwonen. De wezenbijslag wordt geschorst voor de maanden 11/2019 en 12/2019. Vanaf 01/01/2020 is er opnieuw recht op de wezenbijslag.
 

In Vlaanderen zullen de Oekraïense kinderen recht kunnen hebben op Groeipakket vanaf de maand waarin ze hun attest van tijdelijke bescherming ontvangen. In de praktijk kan dat ten vroegste vanaf maart 2022.

In Brussel en Wallonië starten de betalingen steeds vanaf de maand volgend op het verblijfsrecht. Daar kan dus ten vroegste vanaf april uitbetaald worden.

Opgelet: het Groeipakket of de kinderbijslag voor een bepaalde maand wordt steeds uitbetaald in het begin van de daaropvolgende maand. Begin april betalen we bijvoorbeeld de kinderbijslag van maart. 

Bijvoorbeeld Vlaanderen
Een Oekraïens gezin komt op 28 februari 2022 in een Vlaams gastgezin wonen. Op 10 maart 2022 ontvangen ze hun attest van tijdelijk verblijf, waarmee ze zich op het adres van het gastgezin registreren bij de gemeente. In de loop van april ontvangt KidsLife de aanvraag om Groeipakket. In mei 2022 wordt het dossier opgestart en kunnen we de betalingen aanvatten met terugwerkende kracht vanaf maart 2022.

Bijvoorbeeld Brussel & Wallonië
Een Oekraïens gezin komt op 28 februari 2022 in een Waals of Brussels gastgezin wonen. Op 10 maart 2022 ontvangen ze hun attest van tijdelijk verblijf, waarmee ze zich op het adres van het gastgezin registreren bij de gemeente. In de loop van april ontvangt KidsLife de aanvraag om Groeipakket. In mei 2022 wordt het dossier opgestart en kunnen we de betalingen aanvatten met terugwerkende kracht vanaf april 2022.

Bekijk hier alle informatie voor de gastgezinnen

Ontvang je Kinderbijslag of Groeipakket van KidsLife? Of heb je net een aanvraag gedaan? 
Onze KidsLife-adviseurs staan voor je klaar. Je kan hen bereiken via: 

 1. Contactformulier: op deze manier hebben we onmiddellijk al jouw gegevens en kunnen wij jou snel verder helpen om jouw vraag op te lossen.
   
 2. Telefonisch: de KidsLife-adviseurs helpen je graag telefonisch verder. Om je snel te kunnen helpen hou je best je Rijksregisternummer bij de hand. 
   
 3. My KidsLife: jouw online dossier Kinderbijslag en Groeipakket is 24/24 beschikbaar voor jou. Een wijziging in jouw situatie doorgeven of een attest downloaden? Het kan allemaal.  
   
 4. Kantoor in jouw buurt: waar je ook woont er is altijd een KidsLife kantoor in de buurt. Vind hier het kantoor dicht bij jou. In veel gevallen is langskomen naar een kantoor niet nodig en kunnen we je verder helpen zonder de verplaatsing te maken. 

En dan hebben wij uiteraard een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen waarbij we de vragen van de gezinnen beantwoorden. 

Contacteer jouw KidsLife-adviseur

Er is geen verschil tussen een online aanvraag of papieren aanvraag. In beide situaties gaat jouw KidsLife-adviseur aan de slag om jouw aanvraag zo snel mogelijk te verwerken. 
Een papieren aanvraag die per post wordt bezorgd heeft natuurlijk wel een tragere verwerkingstijd dan een online aanvraag door de distributie van de post. 

Een online aanvraag is niet alleen snel maar ook ecologisch en makkelijk voor jezelf. En je spaart er een postzegel mee uit, dus goed voor je portemonnee. 

Bekijk hier welke aanvraag je kan indienen

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Ik ben nieuw in België

Ik ben nieuw in België

Welkom in België! Er staan waarschijnlijk een ganse hoop taken op jouw to-do lijst. Wij bij KidsLife helpen je alvast een handje met het geven van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.
Ik ben nieuw in België