Mijn kind gaat naar het buitenland

Slaat je kind z’n vleugels uit? Gaat het een jaartje studeren in het buitenland? Of brengt het de zomervakantie door bij familie overzee? Ook dan heb je in de meeste gevallen nog altijd recht op het Groeipakket of Kinderbijslag.

Als je kind naar het buitenland vertrekt, laat dit altijd weten aan je kinderbijslagfonds. Je KidsLife-adviseur overloopt met jou de mogelijkheden en de mogelijke stappen die je moet ondernemen.

Binnen of buiten de EER of Zwitserland?

Als algemeen principe geldt dat je recht hebt op het Groeipakket of de Kinderbijslag, aangevuld met eventuele toeslagen, als je kind verblijft in een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.

  • Landen die behoren tot de EER: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Verblijft je kind in een land buiten de EER of Zwitserland of in een land waarmee België geen bilateraal akkoord afsloot, dan heb je nog recht op het Groeipakket of de Kinderbijslag onder bepaalde voorwaarden. Kijk hieronder voor de verschillende specifieke situaties.

We verhuizen naar het buitenland

Stuurt je Belgische werkgever je (tijdelijk) naar het buitenland voor een opdracht? En verhuist je gezin mee?

  • Als het om een land binnen de EER gaat, dan ontvang je het Groeipakket of de Kinderbijslag.
  • Ook in een land buiten de EER, blijf jij onderworpen aan de Belgische Sociale Zekerheid. En dat wil ook zeggen dat je maximaal 1 jaar recht hebt op het Groeipakket of de Kinderbijslag. Voor kinderen van overheidspersoneel geldt de beperking van maximaal 1 jaar niet.

Wat als je een kindje krijgt terwijl je in het buitenland verblijft voor je werk?

Geen zorgen, ook je nieuwe kleintje heeft recht op het Groeipakket of de Kinderbijslag.

Tijdelijk in het buitenland

Verblijft je kind niet langer dan 2 maanden per kalenderjaar in het buitenland? Dan verandert er niets: je ontvangt nog altijd het Groeipakket of de Kinderbijslag. En dat geldt ook voor een baby die ter wereld komt als de moeder in het buitenland is.

In het buitenland om medische redenen?

Het kan gebeuren dat je kind om medische redenen in het buitenland verblijft, bijvoorbeeld voor een specifieke behandeling. Duurt dat verblijf maximaal drie jaar, om medische redenen van je kind zelf, van jou als ouder of van je partner? Dan blijf je recht hebben op het Groeipakket of de Kinderbijslag.

Opgelet: je moet wel kunnen aantonen aan de hand van een medisch attest dat terugkeren naar België onmogelijk is.

Vakantie in het buitenland?

Geniet je kind van een schoolvakantie (zomer-, kerst- of paasvakantie) bij oma en opa in het buitenland? Of van een bezoekje aan andere familieleden? Ook dan blijf je recht hebben op het Groeipakket of de Kinderbijslag.

Wil je dat je kind zorgeloos geniet van een leuke tijd? En dat jij met een gerust hart zit? Zorg dan zeker dat je een goede reisverzekering afsluit.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Een jaartje op Erasmus? Of als middelbare student op uitwisseling in een ander land? Spannend en een hele ervaring voor je kind. En waarschijnlijk ook voor jou als ouder een hele aanpassing.

Gelukkig verandert er voor het Groeipakket of de Kinderbijslag niet veel: je hebt er nog altijd recht op.

Het Groeipakket of de Kinderbijslag kan beperkt zijn in tijd:

  • bij niet-hoger onderwijs: je hebt recht op het Groeipakket of de Kinderbijslag gedurende 1 schooljaar.
  • bij hoger onderwijs: je hebt recht op het Groeipakket of de Kinderbijslag tijdens de hele periode waarin je kind onderwijs volgt.

Het Groeipakket of de Kinderbijslag is niet beperkt in tijd:

  • als je kind een binnen- of buitenlandse studietoelage heeft.
  • als je kind onderwijs volgt in een van onze buurlanden en elk dag weer naar huis keert in België.

Opgelet: bij een Erasmusjaar of een stage in het buitenland georganiseerd door een Belgische school hoef je als ouder niets extra in orde te brengen. Maar gaat je kind echt in het buitenland wonen en zich daar zelf inschrijven in een school, dan moet je wel speciale documenten in orde brengen. Neem daarvoor zeker contact op met je KidsLife-adviseur. Die helpt je verder!

Alles over Kinderbijslag voor studenten

Vrijwilligerswerk of stage in het buitenland

Trekt je kind eropuit voor een stage of vrijwilligerswerk in het buitenland? Ook dan krijg je het Groeipakket of de Kinderbijslag. Je moet wel een attest hebben van de RVA, VDAB of Le Forem, of de vrijwilligersorganisatie.

Tijdje rondreizen

Wil je kind na het studeren nog even proeven van de wereld, vooraleer het werkleven in te duiken? Als je reiziger niet meer dan 2 maanden rondtoert in het buitenland, ontvang je nog altijd het Groeipakket of de Kinderbijslag.

Landen met verdrag voor kinderbijslag

Er zijn enkele landen buiten de EER of Zwitserland waarmee België een verdrag heeft afgesloten voor het kindergeld, zodat je het Groeipakket of de Kinderbijslag nog altijd vanuit ons land krijgt wanneer je kind er opgevoed wordt.

Deze landen zijn: Algerije, Marokko, Tunesië, Turkije en de republieken van het vroegere Joegoslavië die niet tot de EU behoren.

Opgelet: voor deze landen gelden wel andere bedragen en je kan voor maximum 4 kinderen kindergeld krijgen.

Heb je toch nog vragen in verband met het verblijf van je kind in een niet EER-land of Zwitserland? Wij helpen je graag. Neem contact op met KidsLife voor meer informatie.

Tips voor avontuurlijke studenten in het buitenland

Studeren of een stage volgen in het buitenland is een onvergetelijk avontuur. Maar eentje die wel een beetje voorbereiding vraagt vooraf.

  • Kiezen

Begin bij het begin: kies het land waarin je een tijdje wil gaan studeren. Voor een Erasmusuitwisseling of stage loopt dat meestal via je Belgische school. Als je voor een volledige opleiding in het buitenland gaat, schrijf je je rechtstreeks in bij je gekozen school. Zorg er wel voor dat het om een erkende opleiding en instelling gaat.

  • Verblijfplaats

Vanop honderden kilometers een gezellige verblijfplaats vastleggen, vergt wat voorbereiding. Sommige gastlanden en -scholen regelen het voor jou, maar meestal moet je je plan trekken. Waarschijnlijk ga je op kot, maar je kan ook een appartement delen met andere lokale of uitwisselingsstudenten. Pols zeker bij je onderwijsinstelling naar info over mogelijke woonplekken. En misschien kan je wel een korte citytrip plannen om op voorhand een kijkje te nemen. Regel zoveel mogelijk voor je vertrekt!

  • Mondje plaatselijke taal

Altijd handig als je je tijdens die eerste overdonderende dagen ter plekke en nadien in het sociale leven kan behelpen in de landstaal. In een Engelstalig land trekken de meeste studenten zich vlot uit de slag, maar voor andere landen kan een voorbereidende taalcursus handig zijn.

  • De juiste documenten

Als je gaat studeren in een Europees land, volstaat je identiteitskaart normaal. Voor andere landen heb je een internationaal paspoort nodig. Houd er rekening mee dat je in sommige landen buiten Europa ook een studentenvisum moet voorleggen. Informeer je dus op tijd, zodat je alles in orde kan brengen voor je vertrek.

  • Goed verzekerd?

Als je nog bij je ouders gedomicileerd bent, ben je waarschijnlijk verzekerd via hun polissen. Maar check voor de zekerheid bij de verzekeraar toch een reisverzekering, een brandverzekering voor je woonplek in het buitenland, een famiale verzekering, een ongevallenverzekering en een verzekering tegen diefstal.

  • Bankzaken

Ben je voor een langere periode in het buitenland, dan is het waarschijnlijk het interessantst om een rekening te openen bij een plaatselijke bank. Sommige universiteiten verplichten je daar trouwens toe. Zorg dat je de juiste documenten meehebt (identiteitspapieren, bewijs van adres …).

Ga je maar voor enkele weken/maanden, dan zou je Belgische bankkaart (Maestro) moeten volstaan. Pas wel op, want als je buiten Europa geld afhaalt, zijn daar kosten aan verbonden.

Een prepaid kaart, die werkt zoals een kredietkaart waarop vooraf geld is opgeladen, is ook handig.

  • Telefoon

Kijk even na of het de moeite is om een buitenlandse simkaart te nemen. Informeer je vooraf bij je provider hoe hoog de roamingkosten liggen en of een (tijdelijk) buitenlands abonnement eventueel kan. Je wil geen astronomisch hoge telefoonrekening aantreffen als je terug thuiskomt.

  • Ziekenfonds

Verblijf je langer dan een jaar in het buitenland? Breng je ziekenfonds op de hoogte.

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info

Wil je graag dat KidsLife jouw Kinderbijslag of Groeipakket stort tijdens je verblijf in het buitenland?

Doe je aanvraag online