Veelgestelde vragen

 • Uitbetaling

  Wanneer ontvang ik mijn Startbedrag of Kraamgeld?

  Het startbedrag kan ten vroegste 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum gestort worden. Bent u reeds bevallen, dan ontvang je dit bedrag meestal binnen de 30 dagen na aanvraag.

 • Uitbetaling

  Wanneer ontvang ik mijn Groeipakket of Kinderbijslag?

  Je ontvangt telkens het basisbedrag samen met eventuele toeslagen de 8ste van de maand. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend.
   

 • Gezinssituatie

  Moet ik jullie verwittigen als ik verhuis?

  Verhuizen op zich is al een grote gebeurtenis, daarom maken we het je gemakkelijk. Wanneer jij je adres aanpast bij de dienst bevolking van de gemeente, doen wij het nodige.
  Verhuis je naar het buitenland? Laat je dit dan even weten?

 • Gezinssituatie

  Mijn gezinssituatie wijzigt. Wat moet ik doen?

  Verhuizen, scheidingen, geboortes, overlijdens, … meestal krijgen wij dit allemaal door via het Rijksregister. Wens je toch je gewijzigde situatie door te geven, neem dan gerust contact met ons op.

 • Gezinssituatie

  Mijn kind verblijft in een instelling.

  In vele gevallen geldt hierbij een speciale regeling voor het Groeipakket. De instelling of het ministerie zullen ons inlichten van de situatie, hierna zullen wij het nodige doen om de stipte uitbetalingen te blijven garanderen.

 • Gezinssituatie

  Wat gebeurt er met de kinderbijslag bij scheiding?

  Wanneer er sprake is van co-ouderschap (waar steeds wordt van uitgegaan, tenzij er een vonnis is dat het tegendeel bewijst), zullen beide ouders gezamenlijk moeten bepalen of de rekening waarop de gezinsbijslagen worden gestort moet wijzigen. Indien dit het geval is, zullen de begunstigden de uitbetalingsactor hiervan moeten inlichten.

 • Groeipakket

  Geldt het Groeipakket voor alle kinderen?

  Het  Groeipakket is er voor alle kinderen in Vlaanderen die geboren worden na 1 januari 2019.  Een aantal specifieke toeslagen zoals de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag en de schooltoeslag gelden ook voor wie voor 1/1/2019 geboren is. 

 • Groeipakket

  Tot welke leeftijd heb ik recht op Groeipakket?

  De maximale leeftijd van het Groeipakket is 25 jaar. Vanaf de leeftijd van 18 jaar echter gelden specifieke voorwaarden om nog recht te kunnen hebben. 

 • Groeipakket

  Hoeveel krijg ik per maand?

  Dit hangt af van veel factoren, waardoor wij jou geen sluitend antwoord kunnen geven.Ook is er een onderscheid tussen gezinnen met kinderen geboren voor en na 1/01/2019.Onder de rubrieken Groeipakket en Kinderbijslag, vind je al heel wat informatie.

 • Groeipakket

  Wat ontvang ik voor mijn kinderen die voor 2019 geboren werden?

  Kinderen die geboren werden voor 1/1/2019 blijven verder de bedragen van de “oude” kinderbijslagwetgeving” (rangbedrag en leeftijdstoeslag) ontvangen. Het uitgangspunt: het gezin krijgt op 1 januari 2019 in geen geval minder dan het kreeg vóór het Groeipakket van start ging. De kinderen die geboren zijn vanaf 1 januari 2019 ontvangen het basisbedrag vastgelegd in het Groeipakket.