Bilaterale akkoorden

Wonen je kinderen in het buitenland? Dan kan er een bilateraal akkoord bestaan tussen dat land en België over de betaling van kinderbijslag. KidsLife geeft je meer informatie over de voorwaarden waaronder in dat geval de kinderbijslag wordt betaald.

Wat is een bilateraal akkoord?

Je werkt in België en je kinderen wonen buiten Europa

Als je kinderen buiten de Europese Economische Ruimte wonen, kan er een bilateraal akkoord over kinderbijslag bestaan tussen België en het land waar ze wonen. Zo'n overeenkomst wordt een "bilaterale overeenkomst" genoemd.

Dit type overeenkomst bepaalt de specifieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan om recht te hebben op kinderbijslag in België als de kinderen in het buitenland wonen.

  • Als je een aanvraag voor kinderbijslag doet in België en die heeft betrekking opeen land waar België een dergelijke overeenkomst mee heeft, dan moet het kinderbijslagfonds rekening houden met de overeenkomst. 
  • Als er in België betaald kan worden, dan worden ook de bedragen bepaald door deze overeenkomst. De bedragen uit een bilaterale overeenkomst zijn niet noodzakelijk dezelfde als die voor kinderen die in België wonen.

Met deze landen bestaat een bilaterale overeenkomst:

Algerije, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Israël, Marokko, Montenegro, San Marino, Servië, Tunesië, Turkije.

denk je dat er een bilaterale overeenkomst van toepassing is in jouw situatie, neem dan contact op met KidsLife. Wij controleren of je recht hebt op kinderbijslag voor je kinderen.

Een voorbeeld: Marokko

Een voorbeeld: Marokko

De nieuwe overeenkomst tussen België en Marokko

De nieuwe bilaterale overeenkomst tussen Marokko en België werd op 18 februari 2014 gesloten. Het administratief akkoord (toepassingsmodaliteiten van de overeenkomst) werd op 23 mei 2022 ondertekend. Deze twee teksten traden in werking op 1 juni 2022 en vervangen de vorige overeenkomst, die dateert uit 1968.

De overeenkomst is van toepassing als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan:

  1. Een (stief)ouder is onderworpen aan de sociale zekerheidswetten van België of Marokko. Dit is vooral het geval als de persoon in een van deze landen werkt. 
    OF een (stief)ouder heeft recht op Belgische of Marokkaanse uitkeringen en woont op het grondgebied van de staat die deze uitkeringen toekent. Voorbeelden van uitkeringen zijn: ziekte-uitkering bij arbeidsongeschiktheid/ invaliditeit, uitkeringen in verband met een arbeidsongeval, rustpensioen,... 
  2. Het kind woont op het grondgebied van de andere staat die de overeenkomst heeft ondertekend.

Opgelet! Zelfstandigen hebben geen recht op kinderbijslag.

Wat verandert er door de nieuwe overeenkomst?

  • Nationaliteit wordt niet langer in aanmerking genomen bij het bepalen van het recht op kinderbijslag; 
  • Schoolgegevens van kinderen wordt niet langer gecontroleerd vanaf 14 jaar, maar vanaf 18 jaar.

Een bilaterale overeenkomst is een soort zeer gedetailleerd contract. Daarom kunnen we hier niet alle informatie opsommen over elke situatie.

Denk je echter dat dit op jou van toepassing is? Neem dan contact op met KidsLife.

Het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk maakt na Brexit geen deel meer uit van de EER.

De Europese regelgeving is daarom niet langer van toepassing als het gaat om het recht op kinderbijslag.

De terugtrekkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk garandeert echter bepaalde socialezekerheidsrechten, waaronder kinderbijslag. Maar wel onder specifieke voorwaarden. Hier vind je meer informatie.

Natuurlijk kan je contact opnemen met KidsLife voorvragen over jouw specifieke situatie.

Bekijk onze veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Grootouders kunnen het Groeipakket of de Kinderbijslag krijgen voor hun kleinkinderen als deze kinderen op hun adres staat ingeschreven. De voorwaarde is dat de ouders zelf niet op dit adres staan ingeschreven.

Tot en met de leeftijd van 18 jaar is er zonder voorwaarden recht op kinderbijslag of Groeipakket. In Wallonië is er in sommige gevallen zelfs een automatisch recht op kinderbijslag tot de leeftijd van 21 jaar. Daarna kan er nog tot de leeftijd van 25 jaar recht zijn onder bepaalde voorwaarden.

Recht op kinderbijslag of Groeipakket na de leeftijd van 18 jaar

Na de leeftijd van 18 jaar hangt het verder recht af van gevolgde studies. Ook als de jongere niet verder studeert, kan er nog recht zijn op Groeipakket of kinderbijslag:

  • In Vlaanderen voor een beperkte periode van 12 maanden als schoolverlater.
  • In Wallonië en Brussel voor een periode van 1 jaar bij inschrijving als werkzoekende bij Actiris (Brussel) of de FOREM (Wallonië)

25 jaar: einde van het recht op Groeipakket of Kinderbijslag

Er is maximum recht op Groeipakket en Kinderbijslag  tot en met de maand van de 25ste verjaardag. De laatste storting zal dus plaatsvinden aan het begin van de maand volgend op de 25ste verjaardag. Ook als de jongere nog verder studeert of als de periode van schoolverlater of werkzoekende nog niet voorbij is, is het recht op Groeipakket of Kinderbijslag onherroepelijk voorbij.

KidsLife betaalt graag tot het einde van het recht jouw Kinderbijslag of Groeipakket! Ontvang je dit nog niet van KidsLife? Vraag de betaling dan nu aan! 

Ik wil overstappen naar KidsLife

 

Verhuizen op zich is al een grote gebeurtenis, daarom maakt KidsLife het je gemakkelijk. Wanneer jij je adres aanpast bij de dienst bevolking van de gemeente, doen wij het nodige.
Verhuis je naar het buitenland? Laat je dit dan even weten?

De begunstigden kern is een term die alleen wordt gebruikt voor gezinnen in Vlaanderen. Het geeft de ontvanger aan van het Groeipakket. Dit zijn in eerste plaats de ouders, die beiden begunstigden worden genoemd. Zij beslissen gezamenlijk en ontvangen in samenspraak het Groeipakket en alle toeslagen. Ontvang je reeds Kinderbijslag voor 2019 en is er ondertussen niets gewijzigd in jouw situatie, dan blijft de situatie zoals voor 01/01/2019 geldig. In veel situaties is het dan maar 1 persoon die het Groeipakket (de nieuwe naam voor de Kinderbijslag) ontvangt, meestal de moeder. 
Voor jouw specifieke situatie kan je jouw online dossier My KidsLife raadplegen of contact opnemen met jouw KidsLife-adviseur