Mijn kind gaat naar de crèche

Wanneer je jouw kindje naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad brengt, waar je bovendien niet betaalt op basis van jouw inkomen, dan kan je vanaf 1/1/2019 genieten van een kinderopvangtoeslag van 3,23 euro per kind, per opvangdag.

Uitbetaling Kinderopvangtoeslag

Als je in Vlaanderen woont wordt de kinderopvangtoeslag automatisch uitbetaald telkens op de 20ste van de maand volgend op de opvangmaand. Je hoeft hiervoor dus geen aanvraag in te dienen, jouw kinderopvang bezorgt ons maandelijks alle nodige gegevens.

Woon je in Brussel of Wallonië, dan gaat dit niet automatisch en kan je een aanvraag indienen.

Waar je ook woont, KidsLife zorgt voor de uitbetaling van jouw kinderopvangtoeslag.

Hoe wordt dit berekend?

Een dag van minstens 5 opvanguren wordt beschouwd als een volledige opvangdag. Wanneer je kindje minstens 3 uur en minder dan 5 uur werd opgevangen, telt dit als een halve opvangdag. Twee halve opvangdagen tellen als één volledige opvangdag.

Ter illustratie:

Baby Lore verblijft 10 volle en 7 halve dagen in opvang. Zij heeft in die maand dus recht op een toeslag voor 13,5 opvangdagen (13,5 x 3,23 euro).

Woon je in Brussel of Wallonië en gaat jouw kind naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad? Vraag dan hier jouw Kinderopvangtoeslag aan

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Childcare

Ben je nog op zoek naar een crèche?

Deze sites kunnen je helpen bij je zoektocht:


Soorten opvang

Gezinsopvang

Een gezinsopvang is een kleinschalige opvang met meestal één kinderbegeleider.

De gezinsopvang streeft ernaar om gemiddeld 4 kinderen op te vangen. Op piekmomenten kunnen dat er meer zijn. Dit aantal ligt vast op de vergunning van de opvang en is nooit meer dan 8. 
De opvang vindt meestal plaats in de eigen woning van de kinderbegeleider, maar de opvang kan ook op een andere locatie gebeuren, bijvoorbeeld in een schoolgebouw.

Gezinsopvang wordt ook 'onthaalouder' genoemd. 

Groepsopvang

Een groepsopvang is een grotere opvang met meerdere kinderbegeleiders. 

Groepsopvang start vanaf minimaal negen opvangplaatsen. Dit betekent dat er minimaal 9 kinderen tegelijkertijd aanwezig zijn. 
De kinderen worden opgevangen in een leefgroep van maximaal 18 kinderen. Elke begeleider heeft maximaal 9 kindjes. Tijdens de rustmomenten kunnen er tijdelijk minder begeleiders aanwezig zijn.

Groepsopvang wordt ook 'kinderdagverblijf' of 'crèche' genoemd. 

Vragen? Of zit je te wachten op de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag?

Word klant Neem contact met ons op