Diploma op zak? Proficiat! Laat het volwassen leven maar beginnen. 

Je weet dat je wat administratie in orde moet brengen na het studeren, maar wat exact? Dat vind je hier allemaal terug. Moet je je aansluiten bij de VDAB of nietZiekenfondsen, hoe zit het daar mee? Moet ik nog meer weten dan dat? 

 

After graduation

VDAB, Actiris of Forem? 

Afgestudeerd en nog niet meteen werk gevonden? Dan is het belangrijk om je te registreren als werkzoekende bij de VDAB (in Vlaanderen), ACTIRIS (in Brussel) of Le FOREM (in Wallonië). Dit zijn de tewerkstellingsdiensten in België, verdeeld per regio. Zij gaan jou begeleiden in je zoektocht naar werk door een jobsite en andere handige tools aan te bieden. Daar bovenop organiseren ze extra opleidingen. Eens je bent ingeschreven wordt er verwacht dat je actief naar werk op zoek gaat 

Waarom is het juist zo belangrijk om je in te schrijven? Na het afstuderen start jouw beroepsinschakelingstijd van één jaar. Heb je na 1 jaar nog geen werk gevonden? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering. Om recht te hebben op een inschakelingsuitkering moet je jonger zijn dan 25 jaar. Deze uitkering is een Belgische werkloosheidsuitkering op basis van hoe oud je bent en jouw gezinssituatie. De procedure loopt als volgt: na jouw beroepsinschakelingstijd krijg je een brief met een attest dat bewijst dat je als werkzoekende was geregistreerd. Hiermee kan je naar jouw uitbetalingsinstelling gaan. Zij stappen naar de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en vragen jouw uitkering aan. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je jouw uitkering via jouw uitbetalingsinstelling.


Er zijn 4 uitbetalingsinstellingen: 

  1. Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) 
  2. Algemeen centrale der liberale vakbonden van België (ACLVB) 
  3. Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV)  
  4. De Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW)

Als je niet aangesloten bent bij een vakbond, zal jouw uitbetalingsinstelling de Hulpkas voor werkloosheidsuitkering zijn. Ben je wel gesyndiceerd? Dan zal jouw vakbond je uitkering verzorgen 

Begin je met werken nu je studies zijn afgerond? Dan moet je je soms toch nog inschrijven bij een tewerkstellingsdienst. Dit is nodig in volgende situaties

  • Je hebt een contract getekend bij een werkgever, maar je begint nog niet meteen met werken 
  • Ga je deeltijds werken? Schrijf je dan in als deeltijds werkzoekende 

Begin je met voltijds- of uitzendwerk de dag nadat je je studie beëindigde? Dan moet je je niet aanmelden bij een tewerkstellingsdienst. Tenzij je natuurlijk op zoek bent naar een andere job. Bekijk alle informatie over jouw beroepsinschakelingstijd op de website van VDAB. 


social security fund

Op jouw gezondheid! 

Volwassen worden, daar zitten wel wat kosten aan verbonden. De ziekenfondsen gaan jou helpen om enkele kosten draaglijker te maken. In goede en slechte tijd zijn ze er voor je. Mocht je ziek worden of een ongeval hebben, zorgen zij voor de tussenkomst voor medische zorg en ze geven je mogelijks een uitkering als je niet meer kan werken. Wanneer je een kindje verwacht, verzorgt jouw ziekenfonds je zwangerschapsverlof en KidsLife jouw Startbedrag.

Wanneer is het juiste moment om me bij een mutualiteit aan te sluiten?

Na je 25ste verjaardag of jouw nieuwe job te vieren; of wanneer je beroepsinschakelingstijd om is, dan is het tijd om je in te schrijven bij een ziekenfonds. Voor iedereen is er wel een ziekenfonds die bij hem/haar past. België beschikt over vijf landsbonden waaronder CM.

Dat is niet alles! Deze zijn nog verder onderverdeeld in maar liefst 60 voornamelijk regionaal georganiseerde ziekenfondsen. Er is er dus zeker een bij jou in de buurt! Er zijn verschillende websites waarop je ziekenfondsen kan vergelijken, speciaal om jou te helpen in jouw zoektocht. 


Insurance

In goede en in slechte tijden

Als je een nieuwe job te vieren hebt., bekijk je best of een hospitalisatieverzekering mee in je contract zit. Anders kan het in je voordeel zijn om wat rond te kijken naar hospitalisatieverzekeringen. In België is het niet verplicht om zulke verzekering af te sluiten, maar de toekomst heb je natuurlijk niet in de hand. Net zoals bij de ziekenfondsen kan je hier ook kiezen bij welke verzekeraar je aansluit. Je kan zelfs een hospitalisatieverzekering afsluiten bij jouw mutualiteit. Hoor daarom eens rond om de perfecte match te vinden. Hetzelfde geldt voor een tandverzekering. 


youth vacation

Hoe zit het met mijn verlof?

Dat eerste jaar werken, pff, toch vermoeiend hé. Je hebt zelf nog geen vakantiedagen kunnen opbouwen, maar heb je dan recht op vakantie? Natuurlijk! Als je bij de overheid aan de slag gaat, krijg je wel onmiddellijk een aantal vakantiedagen en anders heb je recht op jeugdvakantie. Tenzij je je 25ste verjaardag al gevierd hebt. Jonger dan 25?  Dan kan je van vier uitbetaalde weken vakantie genieten. In dit geval bezorg je na de eerst opgenomen week van jouw jeugdvakantie het “C103-jeugdvakantie werknemer” formulier aan jouw uitbetalingsinstelling (de hulpkas of de vakbond).


independant

Eindelijk onafhankelijk van je ouders

Afgestudeerd en nu op zoek naar werk, je bent geen kind meer hé. Hoe zit het dan met kinderbijslag?  Kinderbijslag zit er bijna op voor je ouders.

Kijk na of je en tot hoe lang je recht hebt op kinderbijslag

Heb je nog vragen of wil je klant worden bij KidsLife?

Neem contact met ons op Word klant