Kraamgeld - Startbedrag - Geboortepremie

Alles wat je wil weten over je Kraamgeld of Startbedrag

Als je zwanger bent, heb je recht op een startbedrag als je in Vlaanderen woont, en op kraamgeld als je in Brussel of Wallonië woont. Wat is dat nu precies? Vanaf wanneer heb je er recht op, en wat moet je precies doen om het aan te vragen?
Kraamgeld of Startbedrag?

Kraamgeld of Startbedrag?

In Vlaanderen krijg je een Groeipakket. Dat bestaat uit een maandelijkse bijdrage (de vroegere kinderbijslag) en een eenmalig bedrag dat je bij de geboorte ontvangt: het Startbedrag of Kraamgeld. Als je in Brussel of Wallonië woont, dan krijg je de Kinderbijslag. En bij de geboorte het Kraamgeld

Het bedrag geeft je een financieel steuntje in de rug om jouw kindje een mooie start te geven.

Hoeveel bedraagt het Startbedrag en Kraamgeld?

Per geboorte

1214,49 Euro

1ste geboorte

1314,61 Euro

2de en volgende geboorte

597,55 Euro

Per geboorte

1.314,61 Euro
1

Joepie, een kindje op komst!

Vanaf het moment dat je zwanger bent, kan je het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen. Dat kan heel makkelijk online. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is je naam en geboortedatum of rijksregisternummer.
Doe hier je aanvraag
2

Je bent 5 maanden zwanger

De dokter zal je een attest geven waarop je vermoedelijke bevallingsdatum staat. Dat attest kan je ons bezorgen zodra je 5 maanden zwanger bent. Geen nood, wij sturen een herinneringsmailtje zodra je ons het attest mag bezorgen
3

Je bent 7 maanden zwanger

Goed nieuws! Nu hoef je zelf helemaal niets meer te doen. Als je jouw aanvraag en doktersattest op tijd hebt ingediend, krijg je rond deze tijd het Startbedrag of Kraamgeld op je rekening gestort.
4

Je kindje is geboren

Proficiat! Als je in Vlaanderen woont, heb je vanaf nu automatisch recht op een Groeipakket voor je kindje. Vanaf nu ontvang je iedere maand een basisbedrag. In Brussel of Wallonië heb je recht op de Kinderbijslag.
Bereken hier je Groeipakket

Veelgestelde Vragen

Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

Na de geboorte

Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

Ook een levenloos geboren kind kan recht hebben op het Kraamgeld. Dit doe je in de eerste plaats door aangifte te doen van het levenloos geboren kind bij de gemeente. Duurde de zwangerschap  meer dan 180 dagen, dan is dit zelfs verplicht. Stuur je het verkregen attest op, dan hoef je verder niets meer te doen. 

Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Startbedrag aanvragen.
Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info