Pleegzorgtoeslag

Jammer genoeg heeft niet elk kind het geluk om op te groeien in een warm nest. Bij moeilijke thuissituaties kan het aangewezen zijn dat een pleeggezin het kind tijdelijk opneemt. In het belang van het kind kent de overheid dan een financiële ondersteuning toe: de pleegzorgtoeslag.
Wat is de pleegzorgtoeslag?

Wat is de pleegzorgtoeslag?

Een kind dat in Vlaanderen geplaatst wordt in een pleeggezin kan recht hebben op een maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag van het Groeipakket.

  • De toeslag bedraagt 68,23 Euro per maand.
  • Je hoeft de toeslag niet aan te vragen: wij zorgen ervoor dat je het bedrag automatisch ontvangt als je er recht op hebt.
  • Wie de toeslag ontvangt hangt af van de soort pleegzorg.

Praktische info over de pleegzorgtoeslag

Hoe moet ik de pleegzorgtoeslag aanvragen?

Je hoeft de toeslag niet aan te vragen. KidsLife ontvangt alle informatie via Pleegzorg Vlaanderen. Wij zorgen ervoor dat je het bedrag automatisch ontvangt als je er recht op hebt.

Welke vormen van pleegzorg bestaan er?

De soort pleegzorg hangt grotendeels af van de duur van het verblijf van de jongere in het pleeggezin en heeft een invloed op wie de pleegzorgtoeslag ontvangt:

Perspectiefbiedende pleegzorg

Anders gezegd: landurige pleegzorg. Deze vorm van pleegzorg geeft een kind voor langere tijd onderdak bij een gezin, als het voor het kind onmogelijk is om thuis te blijven. Als een kind langer dan een jaar bij een pleeggezin woont, spreken we van langdurige of perspectiefbiedende pleegzorg. Als het mogelijk is, blijft het kind wel contact houden mijn de ouders. Bij perspectiefbiedende pleegzorg ontvangt de pleegouder de pleegzorgtoeslag.

Perspectiefzoekende pleegzorg

Anders gezegd: kortdurende pleegzorg. Bij deze vorm van pleegzorg is het de bedoeling om het kind zo snel mogelijk te leiden naar een duidelijke en duurzame oplossing: terug naar huis, of voor een langere tijd naar een pleeggezi of, naar een andere voorziening … Kortdurende of perspectiefzoekende pleegzorg duurt meestal enkele maanden.  Bij perspectiefzoekende pleegzorg is het de persoon die voor de plaatsing het Groeipakket ontving die de pleegzorgtoeslag ontvangt.

Wie ontvangt de pleegzorgtoeslag? 

Het bedrag wordt volledig uitbetaald aan 

  • de pleegouder, als het gaat om langdurige of  perspectiefbiedende pleegzorg. 
  • de begunstigde (de ontvanger van het Groeipakket) voor de plaatsing, als het gaat om een kortere of perspectiefzoekende pleegzorg. 

Als je de premie voor pleegzorg al ontving van voor 1 januari 2019 dan blijf je die behouden, zolang er geen wijziging in de plaatsing gebeurt.

Hoeveel bedraagt de pleegzorgtoeslag?

De pleegzorgtoeslag is een maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag van het Groeipakket. De toeslag bedraagt 68,23 Euro.

Bereken je Groeipakket

Vragen over de Pleegzorgtoeslag?

Contacteer Ons

Wat is het verschil tussen een pleegkind en pleeggast?

Een pleegkind is minderjarig (0 tot 18 jaar) en verkeert in een problematische leefsituatie, of heeft gedrags- of emotionele problemen, of heeft een handicap of een psychiatrisch probleem. Een pleeggast is een volwassene met ofwel een handicap ofwel een psychiatrisch probleem. 

Bestaan er nog andere vormen van pleegzorg?

Er bestaan nog twee andere soorten pleegzorg waarvoor in de wetgeving geen pleegzorgtoeslag voorzien is: 

  • Ondersteunende pleegzorg

Als een kind voltijds in een voorziening verblijft, is deze vorm van pleegzorg een manier om een weekend of vakantie ergens anders door te brengen. Het kan ook een oplossing zijn als een kwetsbare ouder (zonder eigen sociaal netwerk) tijdelijk niet kan zorgen voor zijn/haar kind.  

  • Crisispleegzorg

Als een pleegkind of -gast dringend en snel opvang nodig heeft bij een acute crisis, kan het ondergebracht worden bij een crisisgezin. Na een kort verblijf kan het kind (of de volwassene in het geval van een pleeggast) meestal wel weer naar huis. Is dat niet zo, dan wordt een oplossing op lange termijn gezocht.  

Meer informatie over pleegzorg vind je op Pleegzorg Vlaanderen