Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een participatietoeslag voor kindjes die naar een Nederlandstalige, niet-inkomensgerelateerde kinderopvang gaan die erkend is door Kind en Gezin.

Wie ontvangt de Kinderopvangtoeslag?

Wie heeft recht op de Kinderopvangtoeslag? 

Om de kinderopvangtoeslag te ontvangen, moet je (kindje) aan enkele voorwaarden voldoen.

 • Je kindje gaat naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad.
 • Het tarief van de kinderopvang wordt niet berekend op basis van je inkomen.  
 • Je kindje gaat nog niet naar de kleuterklas. Gaat het al halftijds naar de kleuterklas en zit het nog halftijds in de opvang? Dan ontvang je geen kinderopvangtoeslag.

Hoeveel bedraagt de kinderopvangtoeslag?

Als je voldoet aan de voorwaarden, heb je recht op een kinderopvangtoeslag van 3,36 euro per kind, per opvangdag.

Hoe wordt de toeslag berekend?

Een volledige opvangdag bestaat uit minstens 5 opvanguren.

> 5 uur opvang 3,36 euro per kind
3 tot 5 uur opvang 1,68 euro per kind (de helft van een volledige opvangdag)
< 3 uur opvang geen toeslag

Voorbeeld:
Oona (8 maanden) ging in oktober 15 volle en 2 halve dagen naar de opvang. Die maand had ze recht op een kinderopvangtoeslag van 16 opvangdagen x
3,36 Euro


Hoe ontvang je de Kinderopvangtoeslag?

Wat moet ik doen om de Kinderopvangtoeslag te ontvangen?

Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen. Je kinderopvang bezorgt de aanwezigheden van je kindje aan het Kinderbijslagfonds (eventueel via Kind en Gezin). Je Kinderopvangtoeslag wordt dan automatisch uitbetaald op de 20ste van de maand die volgt op de opvangmaand. De betalingsdatum kan je terugvinden in onze betaalkalender.

Opgelet: Ook als je in Brussel, Wallonië of in één van onze buurlanden woont kan je recht hebben op de kinderopvangtoeslag als je aan de voorwaarden voldoet. De kinderopvangtoeslag wordt dan echter niet automatisch uitbetaald, dus je zal een aanvraag moeten doen.

Vraag hier jouw Kinderopvangtoeslag aan


Op zoek naar kinderopvang?

Welke soorten kinderopvang bestaan er? En hoe start je de zoektocht naar de geschikte opvangplek voor je kleintje?

 • Welke soorten opvang zijn er? Sommige kinderopvangplekken zijn gesubsidieerd (door Kind en Gezin in Vlaanderen, door ONE in Wallonië en Brussel), andere zijn dat niet. Is de opvang gesubsidieerd, dan betaal je een vast bedrag op basis van je inkomen. Niet-gesubsidieerde opvangplekken bepalen zelf hoeveel ze aanrekenen. 
   
 • Hoe vind je een opvangplek? De meeste gemeentes hebben een dienst waarbij je terecht kan voor kinderopvang. Check zeker de website van jouw gemeente of ga eens langs. Soms kan je ook bij de opvangplek zelf vragen of er plekje vrij is en of je al eens kennis kan maken. Een lijst met vergunde kinderdagverblijven vind je op de website van Kind en Gezin.
   
 • Wist je dat je je opvangkosten fiscaal mag inbrengen (als de opvang een vergunning heeft)? Je kan maximaal 14 euro per dag per kind inbrengen. Dat komt neer op een belastingvermindering van 45 % van de uitgaven. Check de voorwaarden op de FOD Financiën.
   
 • Check altijd of je kinderopvang een vergunning heeft! Zonder die vergunning mag een opvang trouwens geen baby’s of peuters opvangen en krijg je ook geen fiscaal attest voor de opvangkosten.

Op zoek naar een betaalbare Kinderopvang? Bekijk hier onze handige tips


Wil je graag Kinderopvangtoeslag ontvangen van KidsLife? Of heb je vragen over jouw Kinderbijslag of Groeipakket?

Mis geen enkel voordeel meer