Kinderbijslag in Brussel vóór 2020

Vanaf 01/01/2020 onderging de Kinderbijslag in Brussel een grondige verandering. De meeste gezinnen in Brussel, die reeds Kinderbijslag kregen in 2019, vallen onder de nieuwe wetgeving. Zit je echter in een situatie waarbij de Kinderbijslag op 31/12/2019 voordeliger was dan hetgeen je in 2020 ontvangt? Dan blijf je hetzelfde bedrag behouden!  
Bekijk hier de oude wetgeving van de Kinderbijslag in Brussel! 

Basisbedrag Kinderbijslag in Brussel voor 2020

Het basisbedrag van de Kinderbijslag is de maandelijkse storting die je altijd rond de 8ste van de maand ontvangt. Weeskinderen waarbij een of beide ouders overleden zijn, ontvangen maandelijks ook de wezenbijslag 

Het basisbedrag hangt af van de rang van het kind. Het bedrag loopt trapsgewijs op van het eerste tot het derde kind. Voor elk volgend kind vanaf het derde betalen wij hetzelfde bedrag.  

Naast het basisbedrag ontvang je ook een maandelijkse leeftijdstoeslag. Zoals de naam doet vermoeden hangt deze toeslag af van de leeftijd van jouw kinderen. 

Per maand
112,25 Euro 
Per maand
207,70 Euro 
Per maand
310,11 Euro 

Ontvang je nog geen Kinderbijslag van KidsLife? Vraag dan hier snel jouw Kinderbijslag aan! 

Ik wil klant worden

Sociale Toeslag in Brussel voor 2020

De Sociale Toeslag is een extra toeslag voor gezinnen met een laag inkomen die zich in een specifieke situatie bevinden. 

Tot 31/12/2019 kon je recht hebben op deze sociale toeslag als jouw jaarlijks bruto belastbaar inkomsten lager was dan 37.126,55 als alleenstaande ouder. 

De tweede voorwaarde om recht te hebben op deze toeslag was dat een van onderstaande situaties van toepassing was: 

  • Je bent alleenstaande ouder met de kinderen.
  • Jij of je partner is langdurig werkloos of gepensioneerd
  • Jij of je partner is langdurig ziek of invalide.  

Bekijk hier de sociale toeslagen in Brussel vanaf 2020

Andere toeslagen op de Kinderbijslag

Weeskinderen of kinderen met een aandoening hebben mogelijk ook recht op aanvullende Kinderbijslag in Brussel. Het nieuwe Kinderbijslag systeem vanaf 2020 heeft deze toeslagen grotendeels overgenomen met een aantal kleine aanpassingen. 

Wezenbijslag: een kind waarvan minstens een van de ouders overleden is, heeft recht op een vast bedrag wezenbijslag van 431,22 euro

Toeslag voor kinderen met een aandoening: dit is een  maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag voor een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Deze maandelijkse toeslag kan maximaal tot de leeftijd van 21 jaar toegekend worden. Op basis van het aantal punten dat het kind haalt op de medisch sociale schaal, varieert het bedrag van de toeslag. Het moet de ouders in staat stellen om de financiële gevolgen van de ondersteuningsbehoefte mee op te vangen.

Nieuwe wetgeving Kinderbijslag Brussel 

De Kinderbijslag heeft vanaf 01/01/2020 een grondige hervorming ondergaan in Brussel. Ook KidsLife blijft het Kinderbijslagfonds in Brussel die jou een correcte en stipte uitbetaling kan aanbieden! Benieuwd wat er allemaal voor jouw Kinderbijslag veranderde? 

Ontdek de nieuwe Kinderbijslag in Brussel

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Grootouders kunnen het Groeipakket of de Kinderbijslag krijgen voor hun kleinkinderen als deze kinderen op hun adres staat ingeschreven. De voorwaarde is dat de ouders zelf niet op dit adres staan ingeschreven.

Tot en met de leeftijd van 18 jaar is er zonder voorwaarden recht op kinderbijslag of Groeipakket. In Wallonië is er in sommige gevallen zelfs een automatisch recht op kinderbijslag tot de leeftijd van 21 jaar. Daarna kan er nog tot de leeftijd van 25 jaar recht zijn onder bepaalde voorwaarden.

Recht op kinderbijslag of Groeipakket na de leeftijd van 18 jaar

Na de leeftijd van 18 jaar hangt het verder recht af van gevolgde studies. Ook als de jongere niet verder studeert, kan er nog recht zijn op Groeipakket of kinderbijslag:

  • In Vlaanderen voor een beperkte periode van 12 maanden als schoolverlater.
  • In Wallonië en Brussel voor een periode van 1 jaar bij inschrijving als werkzoekende bij Actiris (Brussel) of de FOREM (Wallonië)

25 jaar: einde van het recht op Groeipakket of Kinderbijslag

Er is maximum recht op Groeipakket en Kinderbijslag  tot en met de maand van de 25ste verjaardag. De laatste storting zal dus plaatsvinden aan het begin van de maand volgend op de 25ste verjaardag. Ook als de jongere nog verder studeert of als de periode van schoolverlater of werkzoekende nog niet voorbij is, is het recht op Groeipakket of Kinderbijslag onherroepelijk voorbij.

KidsLife betaalt graag tot het einde van het recht jouw Kinderbijslag of Groeipakket! Ontvang je dit nog niet van KidsLife? Vraag de betaling dan nu aan! 

Ik wil overstappen naar KidsLife

 

Verhuizen op zich is al een grote gebeurtenis, daarom maakt KidsLife het je gemakkelijk. Wanneer jij je adres aanpast bij de dienst bevolking van de gemeente, doen wij het nodige.
Verhuis je naar het buitenland? Laat je dit dan even weten?

De begunstigden kern is een term die alleen wordt gebruikt voor gezinnen in Vlaanderen. Het geeft de ontvanger aan van het Groeipakket. Dit zijn in eerste plaats de ouders, die beiden begunstigden worden genoemd. Zij beslissen gezamenlijk en ontvangen in samenspraak het Groeipakket en alle toeslagen. Ontvang je reeds Kinderbijslag voor 2019 en is er ondertussen niets gewijzigd in jouw situatie, dan blijft de situatie zoals voor 01/01/2019 geldig. In veel situaties is het dan maar 1 persoon die het Groeipakket (de nieuwe naam voor de Kinderbijslag) ontvangt, meestal de moeder. 
Voor jouw specifieke situatie kan je jouw online dossier My KidsLife raadplegen of contact opnemen met jouw KidsLife-adviseur

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info