Bij wie kan je terecht tijdens en na je zwangerschap?

Gynaecoloog of vroedvrouw?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om zowel jouw gezondheid als dat van je kindje goed op te volgen. Ga je daarvoor naar je gynaecoloog of vroedvrouw? Wie doet wat? Bij wie kan je terecht als je ongerust bent? En worden je consultaties terugbetaald? Enkele belangrijke vragen en antwoorden voor toekomstige ouders.

Wat zijn de rollen van een gynaecoloog en van een vroedvrouw?

Een gynaecoloog is een arts die vrouwen medisch begeleidt gedurende hun hele leven, ook tijdens hun zwangerschap. Hij of zij kijkt of je een laag- of hoogrisicozwangerschap mag verwachten en geeft je advies over je levenswijze, voorzorgsmaatregelen en vitaminesupplementen. Je gynaecoloog begeleidt je zowel medisch als psychosociaal tijdens je zwangerschap, en helpt je testen interpreteren zoals de NIP-test, de suikertest en eventuele andere bloed- of urinetesten. Hij of zij voert de echografieën uit, en is aanwezig tijdens je bevalling.

Een vroedvrouw of vroedkundige kan eventueel ook instaan voor de medische opvolging van een zwangerschap zonder complicaties (dus niet bij afwijkingen of meerlingen), en dat zelfstandig of in nauwe samenwerking met een gynaecoloog. Vroedvrouwen hebben vooral een aanvullende rol. Ze bereiden ouders voor op de geboorte en op het ouderschap. Ze begeleiden bevallingen thuis of in een ziekenhuis, afhankelijk of er risicofactoren zijn of niet. Ten slotte helpen ze je bij de borstvoeding en zijn ze het eerste aanspreekpunt tijdens de postnatale zorg thuis.

De rol van een gynaecoloog

De rol van een gynaecoloog

Wanneer maak je een afspraak bij de gynaecoloog na een positieve zwangerschapstest?

Heb je een positieve zwangerschapstest afgelegd? Dan kan je bij je huisarts terecht voor een eerste bloedafname en voor informatie. Daarna is het tijd om een afspraak bij de gynaecoloog te maken. Die vindt meestal plaats 7 tot 10 weken na je laatste maandstonden.

Hoeveel echo’s krijg je tijdens je zwangerschap?

Tijdens een normale zwangerschap heb je recht op drie terugbetaalde echo’s: eentje per zwangerschapstrimester. Daarop kunnen gynaecologen de evolutie zien en eventuele problemen bij je kindje vroegtijdig opsporen. Als je gynaecoloog het belangrijk vindt om de groei of het welzijn van je kindje nauwer op te volgen of als je zwanger bent van een meerling, moet je regelmatiger langsgaan voor een echo. Voor bijkomende medische echo’s krijg je 10 euro terugbetaald voor 20 weken zwangerschap, nadien krijg je 44 euro terug.

  • De allereerste echo krijg je tijdens je eerste afspraak: als je ongeveer 7 tot 9 weken zwanger bent. Dat is een heel bijzonder moment: je ziet je kindje voor het eerst én krijgt je uitgerekende datum te horen. 
  • Op 12 weken. Tijdens die echo gaat je gynaecoloog na of de nekplooi normaal is en of er een neusbeen aanwezig is. De gynaecoloog bekijkt de doorbloeding van je baarmoeder en controleert of je een risico hebt voor een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Op dit moment kan je ervoor kiezen om een NIP-test uit te voeren.
  • De tweede echo krijg je idealiter rond 20 weken zwangerschap. Tijdens die echo onderzoekt je gynaecoloog elk lichaamsonderdeel van je foetus. 
  • Rond 32 weken zwangerschap krijg je je derde echo om in te schatten hoe je baby groeit. Je arts controleert ook de ligging van je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Als je kindje normaal ontwikkelt, is dit je laatste echo. 

Sommige ziekenhuizen of medische centra bieden een 3D-echo of ‘pretecho’ aan. Dat doe je het best tussen 22 en 28 weken zwangerschap.  Zo’n 3D-echo is geen medische echo. Als de echo niet in het ziekenhuis wordt uitgevoerd, en je ze dus niet om medische redenen krijgt, wordt ze niet terugbetaald. Dan betaal je er ongeveer 100 euro voor.

Wist je dat je je startbedrag al vanaf de vijfde maand van je zwangerschap kunt krijgen? Hiermee kun je veel kosten dekken die niet vergoed worden!

Vraag nu je startbedrag aan

Advies van gynaecoloog

Hoe kan een zwangere vrouw zich voorbereiden op een bezoek bij de gynaecoloog?

“Wij vragen onze patiënten altijd om eerst langs te gaan bij hun huisarts. Zij kennen hen het beste en weten bijvoorbeeld hoe het zit met hun gezondheidstoestand, levenszwijze, werkomgeving en vaccinatiestatus. Want dat is heel belangrijk tijdens een zwangerschap. Zo kan de gynaecoloog een hoog- of laagrisciozwangerschap onderscheiden.”

Hoe begeleiden jullie zwangere vrouwen?

“Wij werken met een zorgteam, zowel tijdens als na de zwangerschap. Dat team bestaat uit een huisarts, een gynaecoloog, een vroedvrouw en een kinesist tijdens de zwangerschap, een vroedvrouw, een verpleegkundige van Kind & Gezin en kraamzorg na de zwangerschap. Wij volgen de medische gezondheid van de moeder en het kind op, maar besteden daarnaast ook veel aandacht aan de mentale gezondheid van de ouders. Bij huisvestingsproblemen kunnen zwangere vrouwen terecht bij de sociale dienst. Heeft de moeder in spe angstaanvallen of depressieve gevoelens? Dan verwijzen we door naar een psycholoog of psychiater.” 

Welk advies geef je mee aan zwangere vrouwen?

“Laat je goed opvolgen tijdens je zwangerschap. Informeer je goed tijdens informatieavonden of online informatie op de ziekenhuiswebsites, en stel vragen bij je consultatie. Zo zorg je ervoor dat je zwangerschap en bevalling een van de mooiste ervaringen is van je leven. 

Verder: slaap voldoende tijdens je zwangerschap én na je bevalling. Veel mensen onderschatten dat, maar slaap doet enorm veel voor je mentale welzijn. Zowel tijdens je zwangerschap als erna. Veel vrouwen willen hun gewone ritme zo snel mogelijk weer opnemen, maar dat moet helemaal niet. Probeer je gebrek aan nachtrust met dutjes overdag te compenseren. Of die slaap nu onderbroken is of niet, dat doet er niet toe: zolang je in totaal maar aan negen uur slaap zit. Laat je begeleiden door familie, vrienden of professionele hulp zoals kraamzorg.”

Aurélie Delpierre, gynaecoloog AZ Sint-Jan, Brugge

11/08/2021

Wanneer schakel je een vroedvrouw in?

Wanneer schakel je een vroedvrouw in?

Dat kan van zodra je daar nood aan hebt, zelfs voor of helemaal bij het begin van je zwangerschap. Vroedvrouwen - aan huis of in het ziekenhuis - begeleiden ouders gedurende de hele zwangerschap en ook na de geboorte is hun rol cruciaal. Ouders die steun kregen van een vroedvrouw zijn beter voorbereid op de geboorte van hun kindje. Ze controleren de gezondheid van de moeder en de baby.

Je kan bij hen ook terecht voor tips over je baby, zoals over de voeding, hoe je je kindje kan dragen, of wat je allemaal nodig hebt. Daarnaast kunnen ze je helpen bij de administratieve stappen die je moet ondernemen bij de geboorte. Het voordeel van een vroedvrouw is dat je relatie met hen vaak erg persoonlijk is. Veel ziekenhuizen werken met vroedvrouwen, maar je kan ook beroep doen op een zelfstandige vroedvrouw aan huis. 

Advies van de vroedvrouw

Hoe kan een vroedvrouw helpen?

“Ouders die zich lieten begeleiden door een vroedvrouw zijn beter voorbereid op de komst van hun baby. Ze maken hun keuzes voor, tijdens en na de bevalling veel bewuster. Ze gaan het avontuur van het ouderschap vaak veel rustiger tegemoet, ook al loopt niet alles zoals ze het zich hadden voorgesteld.”

Wat is je advies voor toekomstige ouders?

“Het is erg belangrijk je goed te laten omringen. Al te vaak zijn ouders nog niet op de hoogte van de verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Ze onderschatten het belang van hun familie- of vriendenkring én van professionele begeleiding. Het is dan ook onze rol als vroedvrouw om hen aan te moedigen dat ze zich goed laten omringen. Zo heb je natuurlijk de gynaecoloog, maar ook de kinderarts die een grote rol spelen tijdens en na je bevalling. Of de kinesist of osteopaat, die je kan helpen om bepaalde zwangerschapskwalen aan te pakken.”

Hoe vind je de juiste vroedvrouw?

“Heel wat gynaecologen werken nauw samen met vroedvrouwen. Om zelf een vroedvrouw aan te vragen kan je op https://www.vroedvrouwen.be/zoek-een-vroedvrouw terecht. Je kan er een vroedvrouw zoeken op basis van je locatie en de gewenste zorg. Veel vroedvrouwen hebben specialisaties, zoals hypnose, aromatherapie, homeopathie, onderwaterbevalling…”

Eglantine Moity, vroedvrouw

11/08/2021

Hoeveel kost dat allemaal?

Je ziekteverzekering betaalt de meeste consultaties bij je gynaecoloog en je vroedvrouw terug. Wat je ziekteverzekering niet terugbetaalt, is meestal terugbetaald door een aanvullende verzekering.Check daarom zeker de voorwaarden van je hospitalisatieverzekering. Heb je er nog geen? Zo’n verzekering hoeft niet duur te zijn en is zeker geen overbodige luxe. CM biedt bijvoorbeeld diverse formules aan.

Welke kosten worden terugbetaald tijdens je zwangerschap?

  • Alle echo’s die je gynaecoloog voorschrijft, krijg je (gedeeltelijk) terugbetaald. Je ziekteverzekering betaalt de drie verplichte echo’s helemaal, voor elke bijkomende medische echo voor 20 weken zwangerschap krijg je 10 euro terugbetaald, na 20 weken is dat 44 euro.
  • De ziekteverzekering betaalt een deel van je prenatale consultatie bij een vroedvrouw. Sommige hospitalisatieverzekeringen dekken de rest van de consultatiekosten vanaf de laatste drie maanden van de zwangerschap, andere dekken alleen de laatste maand.
  • De sessies bij de kinesist die je gynaecoloog voorschrijft, krijg je terugbetaald.

Welke kosten worden terugbetaald na je bevalling?

  • Meestal ga je zes weken na je bevalling op consultatie bij je gynaecoloog. Dat krijg je helemaal terugbetaald.
  • De postnatale sessies bij de kinesist die je gynaecoloog voorschrijft, krijg je terugbetaald.
  • Tot een jaar na je bevalling betaalt je ziekteverzekering de postnatale zorg bij de vroedvrouw helemaal terug.

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf mij in